Kulturkasernen i Glaspalatskvarteret i Helsingfors öppnar - lasipalatsikortteli.fi

Kulturkasernen i Glaspalatskvarteret i Helsingfors öppnar

1.11.2023

My post thumbnail

Det tvååriga byggprojektet på helsingforsarnas nya mötesplats i Glaspalatskvarteret, Kulturkasernen, är nu avslutat och kasernen kan öppna sina dörrar. Helheten består av biosalonger, restauranger, en evenemangslokal, en paviljong och en utescen. Dörrarna öppnas för allmänheten den 17.11.

”Den stora dagen infaller den 17 november då Kulturkasernen öppnar sina dörrar för publiken. Det tvååriga byggprojektet föregicks av flera års planering, och projektet har haft många skeden. Nu börjar den nya verksamheten i den tidigare busstationen och kasernbyggnaden. Helsingfors kärncentrum får en unik träffpunkt för alla vänner av film, mat, drycker, konserter och andra evenemang”, säger projektets initiativtagare och Kulturkasernen Ab:s styrelseordförande Ari Tolppanen. 

Restaurangkulturen representeras av Henry’s Distillery, Henry’s Music Bar, Café Kasarmi och evenemangslokalen Events

Legendariska Henry’s pub fanns i den gamla busstationen. I samband med renoveringen av kasernen flyttade puben till Mikaelsgatan. I Kulturkasernen förvaltas arvet efter Henry’s pub av nya distillerirestaurangen Henry’s Distillery, och av Henry’s Music Bar.

Henry’s Distillery bjuder på mysig stämning och goda, okomplicerade maträtter. Distilleriverksamheten sköts av Arctic Blue Beverages, som är känt för sin prisbelönade Arctic Blue Gin. I riktning mot Narinken öppnar kasernens verkliga skyltfönster, glaspaviljongen. Ovanför paviljongen finns en stor uteservering. Henry’s Music Bar förfogar över två våningar i Kulturkasernens södra ända. Det är en avslappnad vardagsrumsliknande miljö. På barens scen bjuds publiken varje vecka på livemusik och stand up-föreställningar.

I det sydeuropeiska Café Kasarmi bjuds besökarna på olika sorters specialkaffe och delikat mat, allt från morgonmål till middag, inklusive välvalda viner. Kaféet ansvarar också för biografens menyer.

I Kulturkasernens övre våning finns en stor evenemangslokal, Kulturkasernen Events, som är ett idealiskt utrymme för allt från seminarier till kvällsfester för 300-450 personer. Utrymmet kan kombineras med takterassen, som har plats för 200 personer.

På Glaspalatstorgets sida av Kulturkasernen finns också en utescen, där stadsborna kommer att få njuta av uppträdanden och konserter.

BioRex Kulturkasernen lockar med unika filmupplevelser

I Kulturkasernens bottenvåning finns biografteatern BioRex Kulturkasernen. Biografen har tre salar där publiken får njuta av tekniska finesser på högsta nivå, bekväma stolar och boutique-stämning. Publiken sitter i lyxfåtöljer med rörliga ryggstöd, på mjuka bänkar eller i bekväma soffor. Filmupplevelsen förgylls av möjligheten att ta med sig av restaurangernas matutbud i salongen. Biograferna har utskänkningsrättigheter.

I oktober startade Pieni Elokuvakerho (Lilla filmklubben) sin verksamhet. Det första evenemanget i BioRex Glaspalatset lockade hundratals filmvänner. Under slutet av året visas filmklubbens föreställningar i den splitternya BioRex Kulturkasernen, och på repertoaren då står Gilda, Nyckeln till Frihet (The Shawshank Redemption), When Harry Met Sally, Truman Show och Gremlins. Biljettförsäljningen till Lilla filmklubbens föreställningar under resten av året, och till BioRex Kulturkasernens föreställningar under biografens två första veckor, har inletts på BioRex Cinemas hemsida.