Info - lasipalatsikortteli.fi

Vår bästa tid är här.

My post thumbnail

Film, konst, mat, evenemang och shopping i ett och samma kvarter.

Glaspalatskvarteret är en bra återspegling av sin stad. Det är det egensinniga barnet till en huvudstad som formades av 1800-talets turbulens och det hoppfulla OS-året, en unik kombination som inte passar in i ett färdigt format.

Glaspalatskvarteret erbjuder inte allt för alla, men något för dem som söker en noggrant utvald, överraskande och distinkt upplevelse. Kalla oss en dold pärla i hjärtat av Helsingfors. Ett litet kvarter som rymmer fler upplevelser, konst, möten, unik shopping, smaker, konserter och filmer än du anar. På sommaren kan du njuta av levande musik och ett glas vin före en film, på vintern kan du åka pulka på kullarna.

Glaspalatskvarteret – vår bästa tid är här.

Glaspalatskvarteret består av Kulturkasernen, Glaspalatset och Glaspalatstorget med Amos Rex kullar. 

Kulturkasernen

Åbo kasernhus, som stod klart 1833, är den enda kvarvarande byggnaden av Åbo kasern som låg på platsen för det nuvarande Glaspalatset. Byggnaden beställdes av Nikolai Sinebrychoff efter ritningar av Carl Ludvig Engel och har under årens lopp använts av bland annat försvarsmakten. Sedan 1935 har byggnaden använts som busstation i Helsingfors och som restaurang- och servicebyggnad.

Nu återuppstår denna byggnad som Kulturkasernen, ett totalrenoverat och modernt nöjescenter, komplett med tre biosalonger, restauranger, ett evenemangsområde, en scen och en paviljong.

Glaspalatset

Glaspalatset ritades av Viljo Revell, Heimo Riihimäki och Niilo Kokko. Byggnaden var ursprungligen tänkt som en tillfällig struktur och färdigställdes år 1936. Glaspalatset anses idag vara en av de finaste funkisbyggnaderna i Helsingfors. På sin tid var Lasipalatsi en av de första byggnaderna i Finland som kombinerade kommers med underhållning och kultur. Samma koncept erbjuds även idag: i Glaspalatskvarteret hittar du finsk design, konst, film och restaurangupplevelser. Läs mer om Glaspalatsets historia (på finska, PDF, 20 Mb).

Glaspalatstorget

Glaspalatstorget binder samman aktiviteterna i hela kvarteret och fungerar som hjärtat i stadskärnan. Det är ett trivsamt och avkopplande vardagsrum mitt i stadens jäkt.  En ny evenemangsscen möjliggör både konserter och diskussioner. Torgets unika formspråk förstärks av fem dekorativa kullar som ger en inblick i det underjordiska konstmuseet Amos Rex. Torgets historia avspeglas även i de bussplattformar som fortfarande pryder torgets kanter.